Vraag jij je wel eens af hoe je de kerstdagen overleeft? Niet omdat je bang bent om in de pan te belanden maar of je al die extra stress van de feestdagen nog wel het hoofd kunt bieden.

Stress komt niet alleen door een te drukke baan of van werk waar je je suf verveeld, gefrustreerd raakt en ondergewaardeerd voelt. Er kunnen legio oorzaken je leven binnensluipen die stress opleveren.

StressZo is bekend dat ziekte en overlijden van een dierbare, verhuizing, geldproblemen, huwelijk, scheiding, ruzies en conflicten, verandering van werk of werkeloosheid voor stress kunnen zorgen. De lijst van stressfactoren is nog veel langer en in deze tijd waar alles snel lijkt te moeten gaan kan stress zich ongemerkt in je lichaam en geest opstapelen.

Op zich is er niets tegen een beetje stress, het kan je scherp maken en voor topprestaties zorgen. Maar wat als stress te lang duurt en je, zonder het zelf door hebt, voortdurend over je grenzen gaat? Het gevaar bestaat dan dat je lichaam en geest niet meer tot rust kunnen komen.

Ben jij iemand die denkt van “och, kom op zeg, niet zo flauw zijn, gewoon even doorpakken” dan begrijp ik je helemaal, dat dacht ik vroeger ook. Niet zo’n slimme gedachte bleek later.

Als jong gediplomeerd verpleegkundige werkte ik, eenentwintig lentes jong, op de Intensive Care voor kinderen. Er was altijd al te weinig personeel en daarnaast waren veel collega’s ziek. Ze hadden allemaal “de griep” werd mij verteld. Ongemerkt ging ik ongelooflijk over mijn grenzen, ik had het aanvankelijk niet eens door omdat dit nieuw voor mij was.

Ik sliep slecht, mijn hoofd was overvol, ik was doodmoe en alles was me eigenlijk teveel. Ik had zo’n behoefte aan rust, even niets meer MOETEN, maar dat kon niet, er was geen personeel. Om mijzelf op de been te houden hield ik mij voor om mij een tijdje ziek te melden zodra er een collega zich beter zou melden.

Achteraf bleek dat mijn collega’s niet thuis zaten met een griep maar met een Burn-out en niemand meldde zich beter…… Ik bleef trouw mijn werk doen, maar liep op mijn tandvlees.

Ik kreeg steeds meer moeite om me te concentreren en er kwam haast niets meer uit mijn handen. Nadat er een baby in mijn armen was overleden kreeg ik een enorme huilbui en stortte zowat in op de werkvloer. Dit was voor mij de druppel, zo kon het niet meer. Maar zelfs toen dacht ik dat ik mij misschien gewoon aanstelde.

Mijn collega zei dat ik maar een tijdje thuis moest blijven, maar of ik het weekend dan toch alstublieft wilde komen werken want er was geen personeel! Ik heb dat weekend nog gewerkt, totaal onverantwoord nu ik erop terugkijk. Gelukkig heb ik het overleefd en de patiëntjes ook.

Die tijd ligt ver achter mij. Het was een hele ervaring en ik heb er ontzettend veel van geleerd. Al kan ik heel wat aan, ook ik heb mijn grenzen leren kennen!

Inmiddels heb ik al vele jaren een eigen praktijk en zie veel mensen met o.a. Burn-out gerelateerde klachten, depressie en angsten.

Bars behandelingUit ervaring weet ik dat het, zeker bij deze categorie cliënten, erg belangrijk is dat eerst het hoofd en het lichaam tot rust komt. Dit doe ik door de eerste sessies alleen een Bars behandeling te geven om het systeem volledig tot rust te brengen. Dus geen lange gesprekken of therapieën die het overvolle brein alleen nog maar meer belasten. Na zo’n vijf sessies is er meestal heel veel ten goede veranderd.

Dr. Jeffrey L. Fannin, Neurowetenschapper, heeft wetenschappelijk aangetoond dat een Bars sessie heilzaam werkt op het brein en de rest van het lichaam. (filmpje) Er ontstaat meer rust in het hoofd en het hele systeem. Mensen komen anders in het leven te staan doordat er meer ruimte ontstaat in het voorheen overvolle brein.

Loop je al een tijdje op je tenen en heb je het eigenlijk te druk gehad? Misschien ben je geestelijk en lichamelijk uitgeput en geeft je lichaam aan dat je het rustiger aan moet doen.

Stress-RelaxWaar kies jij voor, luister je naar je lichaam of “kan je het allemaal wel aan” ?

Als ervaringsdeskundige adviseer ik juist niet te lang door te blijven lopen met chronische stress. Wanneer je eenmaal een Burn-out hebt, duurt de herstelperiode langer dan wanneer je bijtijds aan de bel trekt. Voorkomen is beter dan genezen!

Meer informatie over de Bars behandelingen kun je vinden op mijn website Verder Gezond Verder.

Wil je zelf leren hoe je een Bars behandeling kunt geven? Kijk dan op de website van de Conscious Health School Amsterdam.

Relaxte Leeuw

 

Ik wens je fijne, relaxte feestdagen toe, zonder iets te MOETEN.

Gezonde groet,

Paul de Leeuw