VerpleegsterIeder mens wil het liefst gezond en klachtenvrij door het leven gaan. Helaas komen er steeds meer chronische patiënten bij en neemt het aantal mensen met kanker razendsnel toe. Uiteraard spelen gezonde voeding, voldoende slaap, zuiver water en een gezond leefklimaat een hele belangrijke rol bij het behoud van een goede gezondheid, maar er is meer nodig dan dat alleen.

Essentieel voor het behoud van een goede gezondheid is de balans tussen lichaam en geest.Ballans “Een gezonde geest in een gezond lichaam” klinkt het gezegde, maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoelt?

Te vaak krijgen mensen te horen dat hun klacht “tussen de oren zit”. Jammer als een behandelaar geen idee heeft waar de klacht vandaan komt en je zo’n stempel geeft. Je hebt immers klachten en zit niet te wachten op een oordeel, je zoekt hulp.

PillenVroeger leed ik aan chronisch astma en allergieën. Volgens de longarts zou ik mijn hele leven medicijnen moeten blijven gebruiken. Door de bevindingen van de longarts ging ik mij afvragen waar mijn klachten nu werkelijk vandaan kwamen. Wat maakte mij overgevoelig? Wat benauwde mij? Wat had ik nodig? Na een diepgaand zelfonderzoek en het verwerken van de onderliggende emoties was ik volledig genezen.

Ik heb mij gespecialiseerd in de psychosomatiek, de relatie tussen lichaam en geest. Als verpleegkundige zag ik bij veel patiënten dat de oorzaak van lichamelijke klachten vaak psychosomatisch was.

Hoe is de relatie met jouw lichaam? Ben jij een “goede” partner voor jouw eigen lichaam?

Als je de relatie met je lichaam vergelijkt met een partnerrelatie dan zie je veel overeenkomsten. Een relatie werkt beter, en is gezond te noemen, als er sprake is van o.a.: wederzijds respect, liefde, waardering, steun, vertrouwen, dankbaarheid en openheid in het delen van gevoelens.

Een verstoorde relatie met een partner kan leiden tot een relatiecrisis en soms tot een relatiebreuk. Een verstoorde relatie met je fysieke lichaam kan zich uiten in allerlei lichamelijke klachten. Soms kan er zelfs een gezondheidscrisis ontstaan. Zodra je ziek bent heb je geen ziekte, het ontbreekt je slechts aan gezondheid. Een crisis is een uitdaging om de gezondheid te herstellen.

Menselijke ComputerOns lichaam is te vergelijken met een computer, het slaat alles in zich op wat het heeft meegemaakt, aangename maar ook minder aangename en zelfs traumatische gebeurtenissen.

Als je aan leuke gebeurtenissen denkt dan kan je dat prettige gevoel wat je toen ervaren hebt weer voelen. Het is heel menselijk om nare gebeurtenissen het liefst zo snel mogelijk uit je bewustzijn te bannen in de hoop dat je ze niet meer hoeft te voelen.

Een bekende uitdrukking is dat iemand een onaangename gebeurtenis “een plekje heeft gegeven”. Helaas is het enige plekje dat we het kunnen geven in ons lichaam.

En net als in een partnerrelatie wil ook het lichaam worden gehoord…….

Symptomen blijken vaak lichamelijke verschijnselen te zijn waarin psychische conflicten tot uitdrukking komen. Zo vindt je in alle talen volkswijsheden, spreekwoorden en gezegden die het verband aantonen tussen lichaam en geest, hieronder enkele voorbeelden.

“Maak van je hart geen moordkuil”. Leer dus op tijd “je hart te luchten”. Of ben je “een binnenvetter”? “Wordt je kotsmisselijk van een situatie of een persoon”? Of misschien “beneemt iets of iemand jou wel de adem”. Wat zou je kunnen veranderen zodat je eindelijk “opgelucht kunt ademhalen”.

Helaas is het niet altijd simpel om de “vinger op de zere plek te leggen”. Soms weten we eenvoudigweg niet welke gebeurtenissen zich in ons lichaam als stress hebben opgeslagen. Ook onverwerkte trauma’s van vorige generaties worden in ons lichaam als stress opgeslagen. Stress verzwakt het immuunsysteem waardoor we vatbaarder worden voor lichamelijke en geestelijke klachten.

Wij willen je graag helpen om inzicht te krijgen in de mogelijk psychosomatische achtergrond van jouw lichamelijke klacht. We werken met de opstellingsmethode OMPT, ontwikkeld door Prof. Dr. Franz Ruppert.

Wij organiseren geregeld opstellingen met lichamelijke symptomen als uitgangspunt. Ben jij bereid om de vinger op de zere plek te leggen? Kijk dan op verdergezondverder.nl